Życzenia Noworoczne





















Drodzy klienci!
Przedstawiamy krótką instrukcję zgłoszenia badania na skuteczność sterylizacji 



Nie ma nic prostszego 
Zapraszamy serdecznie do kontaktu.

Szanowni Klienci,
Przypominamy o obowiązku zakrywania ust i nosa
na terenie naszego laboratorium.

ZAPRASZAMY!!


—————————————————————————————————————————————————————————————————————
W 2020 r laboratorium QSC-LAB otrzymało dotacje od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w ramach projektu
” POPRAWA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY W LABORATORIUM BADAWCZYM”.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
! ZAPRASZAMY !!!


Serdecznie zapraszamy na badanie lodów!


—————————————————————————————————————————————————————————————————————————
UWAGA!!!
Szanowni Państwo
W związku z zaleceniami Ministra Zdrowia
od 16 marca wprowadziliśmy na okres 14 dni nienormowany czas pracy laboratorium
Zmiana polegać będzie na ograniczaniu czasu pracy, w tym redukcji do minimum obecności personelu.
W w/w czasie Laboratorium będzie wykonywało tylko badania planowane i po uprzednim telefonicznym uzgodnieniu
Kontakt: 511 159 999, 505 503 999
———————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Z dniem 2 stycznia 2020 r., Laboratorium QSC-LAB zostało wpisane do Rejestru Głównego Lekarza Weterynarii, tym samym upoważnione dowykonywania badań w kierunku wykrywania obecności Salmonella spp, oraz oznaczania liczby Campylobacter.
Od 1 stycznia 2020 r. zgodnie z art. 25e Ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej badania w wyżej wymienionym zakresie muszą być wykonywane w Laboratoriach znajdujących się w Rejestrze Głównego Lekarza Weterynarii.

U
UPRZEJMIE INFORMUJEMY LABORATORIUM
W DNIACH:
24 grudnia 2019 czynne do 14:00
27 grudnia 2019 NIECZYNNE
12.04.2019
Laboratorium QSC-LAB poszukuje kandydata na stanowisko:
ASYSTENT W PRACOWNI ŚRODOWISKA PRACY
Miejsce pracy: Szczecin
Kryteria oceny kandydata w załączeniu:
———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE
W DNIU 31 GRUDNIA 2018
LABORATORIUM CZYNNE
do godziny 14:00
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE
W DNIU 24 GRUDNIA 2018
LABORATORIUM BĘDZIE
NIECZYNNE
06.06.2018
Laboratorium QSC-LAB poszukuje kandydata na stanowisko: asystent w pracowni chemii wody. Kryteria oceny kandydata w załączeniu:
Oferta pracy
25.05.2018
Szanowni Państwo,
w związku z tym, że od 25 maja 2018r. ma zastosowanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), w załączeniu przekazujemy informacje dotyczące danych osobowych.
Szczegółowe informacje w załączonym dokumencie Klauzula RODO 2018r.
14.05.2018r.
Szanowni Państwo,
Z dniem 1 stycznia 2018 r. weszło w życie nowe kryterium mikrobiologiczne dla Campylobacter spp. w obszarze zapewnienia odpowiednich warunków procesu uboju i produkcji mięsa drobiowego, wprowadzone Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 1495/2017 z dnia 23 sierpnia 2017 r. zmieniające Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do Campylobacter w tuszach brojlerów.
Mając na uwadze konieczność zapewnienia zgodności produkowanej przez Państwa żywności w postaci mięsa drobiowego oferujemy Państwu szkolenie przybliżające zagadnienia dotyczące nowego kryterium mikrobiologicznego dla tusz brojlerów.
Szkolenie dostosowane do wiedzy uczestników:
- opcja 1-dniowa dedykowana osobom posiadającym wiedzę na temat zagrożenia Campylobacter spp. w produkcji drobiarskiej i chcieliby doskonalić lub poszerzyć wiedzę z tego obszaru.
- opcja 2-dniowa dedykowana jest osobom, które nie zapoznali się jeszcze z przedmiotem zagrożenia Campylobacter spp. Poszerzony zakres wiadomości o aspekty technologiczne produkcji mięsa drobiowego i zapewnienia odpowiedniego poziomu higieny na wszystkich etapach produkcji żywności pochodzenia drobiowego.
Istnieje możliwość przeprowadzenia szkolenia w siedzibie klienta.
Szczegóły w załączeniu:
29.03.2018r.
Poszukujemy kandydata na stanowisko asystent w pracowni chemii wody.
Więcej szczegółów dostępnych tutaj:
23.03.2018r.
Wprowadziliśmy aktualizację elastycznego zakresu akredytacji w zakresie badań:
Liczba Campylobacter spp. – PN-EN ISO 10272-2:2017-10
07.03.2018r.
Miło nam poinformować, że w 2018r. organizujemy badania biegłości z zakresu badań żywności, badań wody oraz badań próbek środowiska produkcji.
Więcej informacji dostępnych jest w zakładce “Badania biegłości” oraz poniżej:
Badania PT – środowisko produkcji
Badania PT – fizykochemia wody
22.01.2018r.
Uzyskaliśmy zatwierdzenie Sanepidu na badania wody do spożycia w zakresie:
15.01.2018r.
Wprowadziliśmy aktualizację elastycznego zakresu akredytacji w zakresie badań:
Liczba Clostridium perfringens – PN-EN ISO 14189:2016-10
05.01.2018r.
Wprowadziliśmy aktualizację elastycznego zakresu akredytacji w zakresie badań:
Obecność Listeria spp. – PN-EN ISO 11290-1:2017-07
29.12.2017r.
Pod koniec sierpnia opublikowane zostało rozporządzenie Komisji nr 2017/1495 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w odniesieniu do Campylobacter w tuszach brojlerów.
W preambule tego rozporządzenia stwierdzono, że kampylobakterioza stanowi najczęściej zgłaszaną chorobę u ludzi przenoszoną przez żywność w Unii Europejskiej.
Zgodnie z rozporządzeniem wprowadza się określone środki kontroli dotyczące ograniczenia występowania Campylobacter w mięsie brojlerów na różnych etapach łańcucha żywnościowego. To kryterium higieny procesu dotyczące bakterii Campylobacter w tuszach brojlerów ma na celu kontrolę zanieczyszczenia tusz podczas procesu uboju.
Rozporządzenie weszło w życie 13 września 2017 r., jednakże jego stosowanie odroczone zostało do
1 stycznia 2018 r., aby dać wystarczająco dużo czasu podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze na dostosowanie swoich obecnych praktyk do nowych wymogów.
Rozporządzenie Komisji UE 2017/1495 z dnia 23 sierpnia 2017r.
30.10.2017
Dnia 20.09.2017 otrzymaliśmy po raz kolejny zatwierdzenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego na badania wody do spożycia.
16.10.2017
Wprowadziliśmy aktualizację elastycznego zakresu akredytacji w zakresie badań:
Liczba Enterobacteriaceae – PN-EN ISO 21528-2:2017-08
08.09.2017
Wprowadziliśmy aktualizację elastycznego zakresu akredytacji w zakresie badań:
Obecność Listeria monocytogenes – PN-EN ISO 11290-1:2017-07
Liczba Listeria monocytogenes – PN-EN ISO 11290-2:2017-07
Liczba bakterii z rodzaju Legionella sp. – PN-EN ISO 11731:2017-08
28.06.2017
Wprowadziliśmy nowe arkusze zleceń na badania żywności, wymazów i płytek kontaktowych, dzięki którym rezygnujemy z załączników z wykazem metod badawczych. Wszystkich dotychczasowych i nowych Klientów prosimy o stosowanie nowych zleceń.
Zlecenia dostępne są do pobrania na stronie:
Zlecenia laboratoryjne
30.05.2017
Posiadamy akredytację na normę PN-EN ISO 6570-1:2017-4 “Mikrobiologia łańcucha żywnościowego — Horyzontalna metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella — Część 1: Wykrywanie Salmonella spp”
08.05.2017
W dniu 5 maja 2017 Laboratorium QSC-LAB uzyskało elastyczny zakres akredytacji w zakresie badań mikrobiologicznych.
Zapraszamy do zapoznania się z nowym zakresem i aktualną listą badań wykonywanych w ramach zakresu elastycznego.
Lista badań wykonywanych w ramach zakresu elastycznego
19.04.2017
Laboratorium QSC-LAB uzyskało zgodę Powiatowego Inspektora Sanitarnego na wykonywanie badań wody do spożycia w zakresie żelaza, manganu i chlorków.
16.02.2017
Laboratorium QSC-LAB uzyskało zgodę Powiatowego Inspektora Sanitarnego na wykonywanie badań wody do spożycia w zakresie zapachu i smaku.